piątek, 21 marca 2014

Chleb domowego wyrobu!

O tym, że Tajemniczy jest mistrzem kuchni pisałam Wam tutaj. Kilka dni temu, wpadł na pomysł upieczenia chleba. Wyszukał przepis i zabrał się do pracy. Jakbyście chcieli zapytać-nie, nie mamy formy do chleba, był on pieczony w misce z IKEA, która okazała się nie być naczyniem żaroodpornym :)
Chleb został zrobiony na mące razowej, z dodatkiem pestek z dyni, które upieczone zyskują zupełnie inny smak :)

Tak oto wyglądał nasz chlebuś:







Jego skórka, wprost po upieczeniu była obłędnie chrupiąca. Chleb bardzo smaczny, choć trzeba popracować nad przepisem, bo smak drożdży jest w nim mocno wyczuwalny. Tajemniczy planuje zrobić ten chleb na zakwasie :) W tajemnicy Wam napisze, że już nie mogę się doczekać :)

Kto z Was poza Devinette próbował piec chleb?

5 komentarzy:

  1. Hehe :) po przeczytaniu do połowy chciałam napisać, że pieczenie chleba jest super, że ja też piekę i że warto na zakwasie. Ale przeczytałam do końca i tylko się uśmiechnę teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) o, to może Ty podzielasz sie przepisem na chleb na zakwasie?

      Usuń
    2. Prześlę Ci przepis mailem popołudniu, ok? :)

      Usuń
  2. ja jeszcze nie piekłam ale może się skuszę kiedyś :) jutro idziemy do znajomych i mam dostać od nich książkę z przepisami między innymi chlebków na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak go sprawdzisz to sie podziel :) my jeszcze nie wypracowaliśmy takiego przepisu :)

      Usuń